Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Μεταμόσχευση κεφαλιού σε άλλο σώμα!!!



Σύμφωνα με τον Δρ. Canavero, η τεχνολογία υπάρχει ήδη για μία τέτοιου είδους μεταμόσχευση σε δύο χρόνια.


Από το 1818 που η συγγραφές Mary Shelley κυκλοφόρησε το Frankestein, και τουλάχιστον μέχρι το 1970, η μεταμόσχευση κεφαλιού υπήρχε μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Το 1970 ο αμερικανός νευροχειρούργος Robert Joseph White πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού από έναν πίθηκο στο σώμα ενός άλλου, σε μία επέμβαση που διήρκησε 18 ώρες. 

Ο ιταλός νευροχειρούργος Sergio Canavero υποστηρίζει ότι σε δύο χρόνια θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση κεφαλής σε άλλο σώμα (πηγή: oggi) Δυστυχώς, τότε δεν υπήρχε η τεχνολογία για να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικά η σύνδεση των δύο νωτιαίων μυελών, και έτσι ο πίθηκος δεν μπόρεσε να ανακτήσει την ανεξαρτησία του στις κινήσεις. 


Η επέμβαση αυτή είχε ξεσηκώσει μεγάλη θύελλα αντιδράσεων, όμως ο Δρ. White επέμενε ότι η μεταμόσχευση κεφαλιού ενδεχομένως να καταστεί δυνατή στις αρχές του 21ου αιώνα.

Σήμερα, 43 χρόνια μετά, ο ιταλός νευροχειρούργος Sergio Canavero δηλώνει ότι σε δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε μία τέτοια μεταμόσχευση.


Σύμφωνα με τον Canavero, τα τεχνικά εμπόδια έχουν πλέον προσπεραστεί χάρη στην κυτταρική μηχανική και είναι δυνατή η αποτελεσματική σύνδεση των δύο νωτιαίων μυελών με τη μέθοδο της αναστόμωσης. 


Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Surgical Neurology International ("Head Anastomosis Venture with Cord Fusion") με το κωδικό όνομα HEAVEN/GEMINI. Όπως περιγράφεται στη μελέτη, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να ανασυστήσουν τις μεμβράνες του κομμένου άξονα, ενώ δεδομένα από δοκιμές σε ζώα έχουν δείξει από το 1999 ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση της αξονικής λειτουργίας. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μόριο, με πολλές εφαρμογές στην ιατρική, τη φαρμακευτική αλλά και τη βιομηχανία, ενώ άλλος ένας είναι ο πολυσακχαρίτης χιτοσίνη. 
 

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε συνθήκες βαθιάς υποθερμίας για μέγιστη προστασία του νευρικού ιστού. Ο Ιταλός επιστήμονας ανέφερε ότι «η μεταμόσχευση αυτή μπορεί να γίνει με δότες άτομα που χάνουν την ζωή τους εξαιτίας εγκεφαλικού τραύματος, σε τετραπληγικούς ασθενείς ή ανθρώπους που υποφέρουν από εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού και μυϊκού συστήματος».

Το ηθικό ζήτημα που τίθεται με την επέμβαση HEAVEN δεν καλύπτεται με την υποτιθέμενη αξιοποίηση ενός δωρητή οργάνου προς όφελος ενός μεμονωμένου ατόμου (του λήπτη), αφού και το ίδιο το σώμα του λήπτη λειτουργεί ως μονάδα δωρεάς. 


«Η πολιτεία πρέπει να αρχίσει να εξετάζει το πώς θα ρυθμίσει νομικά τη νέα αυτή χειρουργική πρακτική» προσθέτει ο Canavero.

Πολλοί συνάδελφοι του ιταλού νευροχειρουργού, όμως, εκφράζουν σκεπτικισμό για την μέθοδο αυτή. Ενδεικτική είναι η άποψη του Nanni Costa, προέδρου του ιταλικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος δήλωσε: «ας παραμείνουμε εντός των ορίων της πραγματικότητας. Στον τομέα αυτό αγνοούμε ακόμη βασικά πράγματα, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα πολυσύνθετες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού». 


Πηγή: Ελευθεροτυπία 




Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή δώστε την παραγγελία σας τώρα…