Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Συνέδριο ΕΣΔΥ: Με προχειρότητα το μάζεμα στην υγεία 3,5 δισεκ.ευρώ



H ελληνική φαρμακευτική αγορά έχει κάνει μπει σε ρότα εξορθολογιμού, αλλά στο βωμό της περιστολής δαπανών έχουν γίνει και πολλές άστοχες κινήσεις είναι το βασικό μήνυμα των ομιλητών στην διάρκεια του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Την ώρα μάλιστα που τα φορολογικά έσοδα από τον κλάδο είναι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ άμεσα, κι έμμεσα των 200 εκατ. ευρώ, απαιτείται τεκμηριωμένη και προσεκτκή πολιτική προσέγγιση τόνισαν οι περισσότεροι.



Την ίδια ώρα, όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η οικονομική ύφεση, έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινώνονται διαρκώς οι δείκτες υγείας του ελληνικού λαού, αλλά και η χρήση των υπηρεσιών υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης.



Ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD κ. Αντώνης Καρόκης στην ομιλία του τόνισε ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, στο βωμό της ανάγκης για δραστικές περικοπές, γίνονται άστοχες επιλογές που, κυρίως, υποβαθμίζουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και υπονομεύουν συνολικά την προσπάθεια ¨συνολικού μαζέματος". ¨Στόχος της MSD είναι οι υπηρεσίες υγείας να έχουν υψηλό επιπέδο ποιότητας, κάτι που άλλωστε που είναι η κεντρική φιλοσοφία της εταιρίας. Έτσι μόνο διασφαλίζεται η δημόσια υγεία" είπε.



Σημειώνεται ότι ο τρόπος τιμολόγησης, η διασφάλιση της πατέντας, ο υπολογισμός του rebate δημιουργούν εύλογες απορίες για τη σωστή τεκμηρίωση των πολιτικών, αλλά και τη διασφάλιση σωστών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι εάν η Γερμανία ακολουθούσε το πρόγραμμα εξοικονόμησης φαρμακευτικών δαπανών που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα τα διόμισυ τελευταία χρόνια (μέσα από μία σειρά μέτρων όπως γενόσημα, μειώσεις τιμών κλπ) θα είχε εξοικονομήσει 9 δισ ευρώ.



Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υγείας η φαρμακευτική δαπάνη το 2009 ανερχόταν σε 7 δισ ευρώ, δηλαδή τα 2/3 που δαπανά η Ισπανία. Το 2012, η δαπάνη έχει μειωθεί στο 50% και στόχος για το 2013, είναι η δαπάνη να φθάσει τα 2,4 δισ ευρώ.. "Σε αυτό το επίπεδο δαπανών" τόνισε ο κ. Καρόκης "δεν μπορούμε να μιλάμε για επίπεδο περίθαλψης όπως αυτό για το οποίο μιλούσαμε πριν τρία χρόνια. Η συμπεριφορά έχει αλλάξει, τόσο από τους φορείς της υγείας, όσο και από τις επιχειρήσεις".



Ο επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, σημείωσε ότι ο κλάδος απασχολεί άμεσα ο 18.000 εργαζόμενους, που φθάνουν τους 80.000 μαζί με τους παραπλευρους κλάδους. Μιλώντας για τις σχέσεις κράτους επιχειρήσεων, τόνισε ότι είνια θεμιτό να διαπραγματεύεται το κράτος με τις επιχειρήσεις, για την ασφαλιστική τους τιμή, αλλά η δυνατότητα αυτή του κράτους αποδυναμώνεται, καθώς το κράτος δεν πληρώνει.



Για το θέμα της τιμολόγησης, πρότεινε να μειωθούν οι χώρες από 27 σε 10 αλλά με επιλογές κρατών από την Ευρωζώνη. Παράλληλα πρότεινε να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία στη τιμολόγηση αναφορικά με το ΑΕΠ. Σχολιάζοντας τον τρόπο συνταξης του δελτίου τιμών φαρμάκων, υπογράμμισε ότι από τις ενστάσεις και τις συνεχεί αλλαγές καταδεικνύεται η παθογένεια του εγχειρήματος.



Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ζάβρας τμήμα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, τόνισε ότι η διεθνής εμπειρία από χώρες που έχουν βιώσει οικονομική ύφεση, όπως η Αργεντινή, είναι ότι οι πολίτες παρουσιάζουν επιδείνωση της υγείας τους αλλά ταυτόχρονα και μείωση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και μη ικανοποίηση των αναγκών για ιατρική περίθαλψη. Ο κ. Ζάβρας επεσήμανε πως είναι πολύ πιθανό το επίπεδο της υγείας των ελλήνων να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς και το επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης.