Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Αναμένονται εξελίξεις στη Novartis


 Ιατρικός Τύπος | Ανθή Αγγελοπούλου

Το σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν στην ελληνική αγορά, εξαναγκάζει όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες να κοιτάξουν με άλλο μάτι την προσέγγιση τους προς αυτήν. 

Έτσι λοιπόν, μια δυνατή εταιρεία όπως η Novartis βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό το δίλλημα των οικονομικών εξελίξεων, αφού η ίδια ως εταιρεία έχει προσφέρει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε κοινωνική προσφορά και εργασία στο κράτος, ενώ αντίθετα το κράτος της οφείλει από συνεργασίες χρόνων. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή τα χρέη από τον ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία φτάνουν τα 90 εκατ. ευρώ, τα οποία κάθε μήνα αυξάνονται κατά 10 εκατ. ευρώ, αφού το κράτος εξακολουθεί να αγοράζει τζάμπα!


Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, όπως σχεδόν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, έτσι και η Novartis θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας, κάτι που την αναγκάζει να λάβει μέτρα εξορθολογισμού της λειτουργίας της.

Η εταιρεία αποφάσισε να ξεκινήσει τη μείωση εξόδων προώθησης στην αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι μια αλυσίδα άλλων εταιρειών, ανθρώπινου δυναμικού και συνεργατών που κινούνται γύρω από αυτό, θα χάσουν ένα σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο.
Με απλά λόγια το να σταματά μία δυνατή εταιρεία τις ενέργειες προώθησης των προϊόντων της, αποτελεί οικονομική αιμορραγία για την αγορά, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Το δεύτερο μεγάλο βήμα στο οποίο η εταιρεία θα προβεί από Σεπτέμβριο, είναι ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής της προς το κανάλι τροφοδοσίας του ΕΟΠΥΥ. Έχει ήδη κάνει σχετικές επαφές και διαβουλεύσεις με τους συλλόγους ασθενών, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα σταθούν στο πλευρό τους. Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν ότι έχουν φροντίσει ώστε να μην αντιμετωπίσει κανένας ασθενής πρόβλημα πρόσβασης στη θεραπεία του. Σε άλλη περίπτωση θα αλλάξουν τα μέτρα που θα έχουν πάρει ως προς τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από τη μη πληρωμή τους από το κράτος, από την πρότερη πληρωμή σε άχρηστα χαρτιά του δημοσίου, δηλαδή τα ομόλογα καθώς και από την «ύποπτη» καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου Υγείας της έκδοσης τιμών των νέων φαρμάκων.

Να τονίσουμε επίσης, ότι με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν για το πρώτο 6μηνο του 2012, η φαρμακευτική δαπάνη είναι μέσα στα πλαίσια που είχαν καθοριστεί με την κυβέρνηση, κάτι που έχει παραδεχθεί και το υπουργείο Υγείας κατά καιρούς, άσχετα αν τώρα το υπουργείο προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική του συνυπολογίζοντας το Φ.Π.Α. μέσα στη φαρμακευτική δαπάνη μόνο και μόνο για να εξαναγκάσει τις εταιρείες να πληρώσουν τη νέα μόδα που επιβάλλει η τρόικα το λεγόμενο glow back!

Με άλλα λόγια αν το κράτος έχει μπει σε λογική απομάκρυνσης των εταιρειών από την ελληνική αγορά, είναι σε πολύ καλό δρόμο και σίγουρα θα τα καταφέρει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι εννοεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, όπως έκανε σε πρόσφατη εκδήλωση για την Υγεία, όταν λέει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιζητούν τροχιά ανάπτυξης και επενδύσεων, όταν οι ίδιοι αυτή τη στιγμή καταστρέφουν την αγορά, αναγκάζοντας υγιείς εταιρείες σε κλείσιμο και βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες ανέργους.