Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ξέφυγαν πάλι οι δαπάνες για τα φάρμακα


Εκτός στόχου κινήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά το α εξάμηνο του 2012, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, δηλώνοντας παράλληλα πως οι μηχανισμοί του Rebate και του Claw Back θα εφαρμοστούν παρά τις αντιδράσεις.

«Η φαρμακευτική δαπάνη είναι επαυξημένη. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους που έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές μας. Καλούμαι να εφαρμόσω τους μηχανισμοί του Rebate και του Claw Back που αποτελούν δέσμευση της χώρας και έχουν νομοθετηθεί. Είναι η μόνη ασφαλής επιλογή για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», δήλωσε ο Α. Λυκουρέντζος κατά την διάρκεια του συνεδρίου Pharma & Health.

Σημειώνεται ότι το Calw Back είναι ένας μηχανισμός αυτόματων επιστροφών που έχει θεσμοθετηθεί από τον εφαρμοστικό νόμο και επιβάλλεται στις φαρμακευτικές εταιρείες όταν γίνεται υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες θα κληθούν στο προσεχές διάστημα να πληρώσουν 105 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο υπουργός Υγείας απέφυγε να επιβεβαιώσει το ποσό αυτό, σημειώνοντας πως ο ΕΟΠΥΥ θα ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες πόσο ακριβώς έχει ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη.

Κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης

Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και στις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει έναντι των δανειστών μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλοντας την λήψη άμεσων μέτρων για την περιστολή των δαπανών για την Υγεία.

Μετά τις εισηγήσεις που δέχτηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για περαιτέρω περιορισμό των εξόδων, ο Α. Λυκουρέντζος τόνισε πως θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις υπηρεσιών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας , ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς.

Παράλληλα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της συγχώνευσης και της λειτουργικής ενσωμάτωσης μονάδων και φορέων υγείας, θα μειωθούν οι δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία και θα γίνουν αλλαγές στον τομέα των διοικήσεων.

Πάντως, ο κ. Λυκουρέντζος επανέλαβε ότι το υπουργείο Υγείας θα είναι συνεπές στις δανειακές δεσμεύσεις της χώρας και στους όρους του Μνημονίου, εξαγγέλλοντας παράλληλα συγχωνεύσεις νοσοκομείων και φορέων. 

Η απάντηση του ΣΦΕΕ

 Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κώστα Φρουζή, ο οποίος από το ίδιο βήμα επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να πληρώσουμε επιστροφή». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται στα 1,65 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κλάδος «χρηματοδοτεί» τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε μήνα καταχωρούνται ηλεκτρονικά περίπου 4,5 εκατομμύρια συνταγές - δηλαδή, το 80% των φαρμάκων που γράφουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους -, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχου.

Ωστόσο ο εκτροχιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης έχει οδηγήσει το υπουργείο Υγείας να συζητά ακόμη και το ενδεχόμενο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία για όλα τα φάρμακα, σε μία προσπάθεια προώθησης των φθηνότερων γενοσήμων (αντιγράφων) σκευασμάτων.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι η συμμετοχή κάθε έλληνα ασθενούς στα φάρμακα είναι στο 9% όταν σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 40%, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν χώρες πιο φτωχές από την Ελλάδα όπου η συμμετοχή στα φάρμακα είναι μεγαλύτερη.