Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Λύση για φάρμακα με cash στις φαρμακευτικές


Αντιμέτωπη με το εμπάργκο των φαρμακευτικών εταιριών - που πωλούν μόνον μετρητοίς για να προλάβουν να βγάλουν το  χρήμα στο εξωτερικό - η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναγκάσθηκε να βρεί τρόπο για να πληρώνονται cash. Ετσι τα αντικαρκινικά φάρμακα διακινούνται πλέον κανονικά και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι αύριο στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές, όπως διαβεβαίωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρ.ς Κίττας. Το ζήτημα θα κληθεί να επιλύσει οριστικά η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.


Για το θέμα των φαρμάκων και για τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας διενεργήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Π.Πικραμμένο. Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία με εταιρίες και τα φάρμακα  θα διακινούνται κανονικά στο εξής. Οι πληρωμές θα γίνονται άμα τη παραδόσει και αυτό θα συνεχιστεί έως ότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να λύσει οριστικά το ζήτημα.

«Ας μην ανησυχούν οι καρκινοπαθείς», είπε ο κ. Κίττας, καλώντας και τους  φαρμακοποιούς να διακόψουν τις κινητοποιήσεις για να να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές ασθενών.

Ο κ. Κίττας υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει τα προβλήματα, που δεν είναι των τελευταίων 15 ημερών, όπως υπογράμμισε.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε  από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη  σύσκεψη, αναφέρεται ότι:
  • Επετεύχθη συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες και η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές (μέσω ΕΟΠΥΥ).
  •  Γίνονται ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, η οποία είναι απαραίτητη για την εξόφληση των προμηθευτών νοσοκομείων, ώστε να μη διακοπεί η χορήγηση υλικών.
  • Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους προμηθευτές προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των δημόσιων νοσοκομείων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Από την πλευρά των προμηθευτών εκφράστηκε κατανόηση και δόθηκε υπόσχεση για  θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης εξάντλησης των υφιστάμενων αποθεμάτων.
  •   Ύστερα από επίπονες προσπάθειες κατεβλήθησαν 200 εκ. ευρώ στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου 2012.  Η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με την συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δις ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. Όσο για το ζήτημα του συμψηφισμού που τίθεται από την πλευρά των φαρμακοποιών, παρατηρείται ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο και είναι γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα τα οποία ασφαλώς δεν προέκυψαν τις τελευταίες 15 μέρες, ούτε μπορούν να επιλυθούν ριζικά στο χρονικό διάστημα που απομένει ως τις εκλογές.