Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Το ελληνικό φάρμακο είναι «φάρμακο» στην κρίση


«Φάρμακο» στην οικονομική κρίση είναι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) η ανάπτυξη του κλάδου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, είναι δυνατή η κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών με φάρμακα που παράγονται στην χώρα μας. 

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ κ. Φαίη Κοσμοπούλου, η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να δώσει απάντηση στο δίλημμα  «παραγόμενα ή εισαγόμενα». 


Η ίδια παρουσιάζοντας το προφίλ του κλάδου, τόνισε ότι η ΠΕΦ αριθμεί 39 μέλη – εταιρείες και 21 εργοστάσια παραγωγής. Τα σκευάσματα που παράγονται στην Ελλάδα εξάγονται σε 60 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί απόδειξη σε ο,τι αφορά την ποιότητα των φαρμάκων. 

Επιπλέον ανέφερε ότι δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, η ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης, επισημαίνοντας ότι «η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την βιωσιμότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δημήτριος Δέμος εξέφρασε την υποστήριξη του κλάδου στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, παραδεχόμενος ότι η υπερσυνταγογράφηση κυρίως νέων και ακριβών φαρμάκων, αυξάνουν σημαντικά τα κόστη. 

Και συμπλήρωσε ότι το μερίδιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη που καταγράφεται στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 3%, καταδεικνύοντας έτσι ότι το φάρμακο που παράγεται στην χώρα μας δεν αποτελεί το πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης.
«Αγκάθια» ωστόσο για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελούν τα συσσωρευμένα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων και το «πάγωμα» της εφοδιαστικής αλυσίδας  (αδυναμία εξόφλησης φαρμακείων απο τον ΕΟΠΥΥ) ενώ πρόσθεσε ότι «ασφυξία» προκάλεσε στην ελληνική αγορά το κούρεμα των ομολόγων.