Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Pfizer Ελλάς: Ζημία 65,1 εκατ. ευρώ το 2011


Ζημία ύψους 65,1 εκατ. ευρώ γνωστοποίησε για το 2011 η αμερικανικών κεφαλαίων φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Ελλάς, η οποία τον χρόνο που πέρασε απέσπασε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική εξωνοσοκομειακή αγορά, μεταξύ όλων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος της προαναφερθείσας ζημίας προέκυψε από την απομείωση της αξίας ομολόγων που είχε λάβει η επιχείρηση από το ελληνικό Δημόσιο, έναντι οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων.


Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τα έσοδα της εταιρείας τον περασμένο χρόνο περιορίστηκαν σε 446,06 εκατ. ευρώ, από 484,50 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 7,9% σε ποσοστό και κατά 38,44 εκατ. ευρώ σε αξία.

Η εταιρεία, η οποία είναι κατά βάση εμπορική- εισαγωγική αλλά παράγει μέρος των προϊόντων της σε εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, επιβάρυνε τα αποτελέσματά της με ζημία ποσού 47 εκατ. ευρώ από τη ρευστοποίηση ομολόγων του Δημοσίου.

Κατόπιν αυτού προέκυψε ζημία προ φόρων 50,32 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης ζημίας 19,94 εκατ. ευρώ το 2010. Η τελική ζημία ανήλθε σε 65,11 εκατ. ευρώ, καθώς στην επιχείρηση καταλογίστηκαν από τις φορολογικές αρχές, έπειτα από ελέγχους που αφορούσαν τα πεπραγμένα προηγούμενων ετών, πρόσθετοι φόροι ύψους 14,79 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια της Pfizer Ελλάς στις 31.12.2011 ήταν αρνητικά (-4,81 εκατ. ευρώ), λόγω των υψηλών ζημιών.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας μετρήσεων του τομέα, IMS, τα οποία αφορούν τις πωλήσεις των εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2011, η Pfizer Ελλάς κατετάγη δεύτερη, με μερίδιο 8,9%.

Πηγή:ΑΜΠΕ