Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Προβλήματα και στην Φαρμακευτική αγορά της Κύπρου


Η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την ξαφνική αλλαγή πολιτικής από μέρους του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με την εκτέλεση των συμβάσεων του δημοσίου για αγορά φαρμάκων.


Η ΚΕΦΕΑ, σημειώνει ότι τάσσεται υπέρ της τήρησης των συμβολαίων που υπογράφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με το κράτος, αλλά θεωρεί ότι η απουσία ελαστικότητας και η προσκόλληση σε γραφειοκρατικές διαδικασίες θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην απρόσκοπτη παροχή φαρμάκων προς τους Κύπριους ασθενείς.

''Οι διαδικασίες που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα, διασφάλιζαν την επάρκεια φαρμάκων και σε καμιά περίπτωση δεν απέβαιναν σε βάρος της ποιότητας και της ασφάλειας των φαρμακευτικών προϊόντων ούτε επηρέαζαν τις τιμές. Αντίθετα, όπως επισημαίνει η ΚΕΦΕΑ, η νέα απροειδοποίητη και ανελαστική πολιτική που τώρα εφαρμόζει το υπουργείο ενδέχεται να οδηγήσει εταιρείες να μην συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που προκηρύσσει το κράτος και αυτό θα έχει ως συνέπεια να παρουσιαστούν ελλείψεις φαρμάκων οι οποίες θα αποβούν σε βάρος των ασθενών'', προσθέτει.

Η ΚΕΦΕΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας σε διάλογο προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και ν’ αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων.
Τέλος, η ΚΕΦΕΑ διερωτάται εάν υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα πίσω από αυτή την ξαφνική αλλαγή πολιτικής, η οποία μπορεί να επιφέρει την επανάληψη των ανησυχητικών φαινομένων του 2005, όταν δεκάδες φαρμακευτικά προϊόντα είχαν αποσυρθεί από την κυπριακή αγορά, και σίγουρα όχι προς όφελος των ασθενών.