Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής


Το θέμα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων αυξάνονται καθημερινά και οι ευθύνες για αυτό ανήκουν σε πολλούς, όπως κατά καιρούς έχει επισημάνει στον Ε.Ο.Φ ο Φ.Σ.Α ο οποίος μέσω του προέδρου του, Κ. Λουράντου, επισημαίνει ότι 163 σκευάσματα (αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά, καρδιολογικά κ.ά) βρίσκονται σε έλλειψη.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για ταλαιπωρία των ασφαλισμένων άνευ προηγουμένου, καθώς βρίσκουν μετ’ εμποδίων τα ακριβά φάρμακα, τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων. 


Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ασθενούς η οποία υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία κατ’ οίκον. Πρόσφατα απευθύνθηκε σε έξι  φαρμακεία μεγάλων νοσοκομείων, όπως είναι ο Άγιος Σάββας και ο Ευαγγελισμός, όπου και την πληροφόρησαν ότι στερούνται το συγκεκριμένο σκεύασμα. Τελικά μεσολάβησε ο γιατρός της για να προμηθευτεί την αγωγή της, ενώ την δεύτερη φορά την λύση έδωσε ο φαρμακοποιός της. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι έχει εξασφαλίσει την θεραπεία έως τις 8 Ιουνίου, αγωνιά ωστόσο γιατί πρέπει να περάσει την ίδια διαδικασία 18 ακόμη φορές, έως ότου να ολοκληρωθεί ο κύκλος των χημειοθεραπειών της. 

«Δεν είμαι πειραματόζωο. Είμαι 40 ετών και πρέπει να ζήσω. Θέλω να ζήσω», υπογράμμισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΦΣΑ. 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε ότι λείπουν από τα φαρμακεία 163 σκευάσματα, στα οποία περιλαμβάνονται αντικαρκινικά, φάρμακα για την υπέρταση και καρδιολογικά. 

Επιστολή προς στον ΕΟΦ 

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει έχει ενημερωθεί και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με σχετική επιστολή.

«Σήμερα, που η οικονομική δυσπραγία των φαρμακείων είναι δεδομένη, χωρίς δική τους ευθύνη αλλά με υπαιτιότητα των ασφαλιστικών ταμείων, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, η λύση που βρίσκουν οι φαρμακαποθήκες είναι η παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων, αφού αυτή συνοδεύεται από πληρωμή τοις μετρητοίς.
Αποτελεί επίσης, μεγάλο πρόβλημα και ο ελλιπής εφοδιασμός της αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφού όπως φαίνεται, εκτός του ότι η χώρα μας αποτελεί «επισφαλή τόπο διάθεσης των προϊόντων τους», οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που σε κάποιες περιπτώσεις δεν συμφέρει η διοχέτευσή τους. 

Επιπλέον ο εκβιασμός των τελευταίων, να ζητούν για τον εφοδιασμό των φαρμακείων μας, φωτοτυπίες συνταγών, με άμεση καταβολή του αντιτίμου, εκτός του ότι είναι αντιδεοντολογικό, είναι και παράνομο. Το ιατρικό απόρρητο δεν αφορά μόνο τη διάγνωση, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή. Είναι στη διάθεσή μας στοιχεία, τα οποία μπορούμε να σας παρέχουμε», υπογρμαμίζει ο ΦΣΑ στην ίδια επιστολή, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ΕΟΦ για την ομαλοποίηση της αγοράς. 

Τα χρέη 

Τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών φορέων προς τα φαρμακεία μόνον της Αττικής αγγίζουν πλέον τα 74 εκατομμύρια ευρώ, με τον κ. Λουράντο να σημειώνει ότι πανελλαδικά οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα φτάσουν το 1δις ευρώ έως το τέλος του μήνα.
«Για εκατοντάδες φαρμακεία εκδίδονται καθημερινά κατασχετήρια, καθώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις επιταγές τους. Κάθε μέρα, σε κάθε γειτονιά, μπαίνουν λουκέτα σε φαρμακεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, ο οποίος μάλισε επέδειξε και μία στολή κρατουμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι - λόγω χρεών - αυτή θα είναι η νέα στολή των φαρμακοποιών.

«Λουκέτο» την Τετάρτη


Απεργία έχουν προγραμματίσει για μεθαύριο, Τετάρτη, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Έπιπλέον έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις διαρκείας, καθώς σταματούν την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του νέου ενιαίου Ταμείου εξ' αιτίας των συσ
σωρευμένων χρεών.