Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Απειλή για ομαδικές αγωγές κατά του Υπουργείου Υγείας από τους φαρμαποθηκάριους


Σε δυσχερή θέση, που φτάνει στα όρια της απόγνωσης και της επιβίωσης έχει φέρει για μία ακόμη φορά τις φαρμακαποθήκες ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος με την  απόφασή του, κατά παρέκκλιση των όσων εφαρμόζονταν έως σήμερα, να μην δώσει την αναγκαία προθεσμία για τη διάθεση των αποθεμάτων φαρμάκων, που έχουν αγοραστεί από τη βιομηχανία με τις παλαιές τιμές ισχυρίζεται σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμαποθηκαρίων. Με τη νέα απόφαση για μείωση των τιμών στα φάρμακα, ο κ. Λοβέρδος δίδει προθεσμία μόνο τριών εργάσιμων ημερών για τη διάθεση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα τα φάρμακα αυτά να πρέπει τώρα να διατεθούν σε τιμές χαμηλότερες της κτήσης!

Η αγωνία του υπουργού να δείξει έργο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές,όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οδηγεί σε αφανισμό ένα ολόκληρο κλάδο στον οποίο απασχολούνται 3000 άνθρωποι. 
Ο Σύλλογος κάνει έκκληση προς τον υπουργό να επιμηκύνει την προθεσμία για την πώληση των αποθεμάτων ή να προβλέψει το σύστημα της διπλής τιμής για ένα διάστημα και για τα συγκεκριμένα αποθέματα φαρμάκων, που έχουν αγοραστεί με τις παλαιές τιμές. Διαφορετικά θα καταφύγει σε όλα τα νομικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και οι ομαδικές αγωγές, για να προστατευτεί από την οικονομική ζημιά, που προκαλεί εσκεμμένα ο Υπουργός Υγείας στις φαρμακαποθήκες.

Το εξώδικο του ΠΣΦ έχει ως εξής:


Προς Τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κο. Α. Λοβέρδο, κατοικοεδρεύοντα στην Αθήνα. 

Κοινοποίηση: Πρωθυπουργό της Χώρας  κο. Λ. Παπαδήμο

Θέμα: Οικονομική καταστροφή των μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) από την ακατανόητη ενέργεια του Υπουργού Υγείας.

Κύριοι,
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας από την 9η Απριλίου μειώνονται σημαντικά οι τιμές των φαρμάκων στην χώρα μας.

Στην συγκεκριμένη απόφαση προβλέπεται προθεσμία επτά (7) ημερολογιακών και μόνο τριών (3) εργασίμων ημερών ουσιαστικά (αφού μεσολαβεί η Μεγ. Εβδομάδα) για την διάθεση των αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών. Ο χρόνος αυτός μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί από εμάς, αφού δεν επαρκεί ούτε για την διάθεση του 3% των αποθεμάτων μας.

Η κοροϊδία αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη αφού ο αρμόδιος Υπουργός γνώριζε πολύ καλά ότι με την ενέργεια του αυτή όχι μόνο μας καταστρέφει οικονομικά αλλά και μας εμπαίζει με τον χειρότερο τρόπο, ενέργεια που κάνει συνειδητά αφού και είχε προειδοποιηθεί από εμάς σχετικά αλλά και γνωρίζει πολύ καλά πως αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια.

Επειδή η  διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων στις φαρμακαποθήκες μας είναι υποχρέωση μας που απορρέει από τον Νόμο. 

Επειδή με τον τρόπο αυτό δεν μειώνονται τα κέρδη μας αλλά χάνεται σημαντικό μέρος από την περιουσία μας (κεφάλαια κίνησης κλπ.).

Επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, αυτά τα κεφάλαια που θα χαθούν δεν μπορούν να αναπληρωθούν με κανένα τρόπο με αποτέλεσμα να διακυβεύεται αυτή καθαυτή η ύπαρξη των επιχειρήσεων μας.

Ζητάμε άμεσα την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα εξασφαλίζεται ότι το μεγαλύτερο αν όχι το σύνολο των φαρμάκων που βρίσκονται στις αποθήκες μας θα διατεθεί σύμφωνα με τις τιμές που τα αγοράσαμε, χωρίς να εξαιρούνται ούτε τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες του παραρτήματος «Πίνακας Δραστικών ουσιών για τους φορείς κοινωνικής Ασφάλισης» της υπ. αριθμ ΔΥΓ3(α)Οικ.33239/30.3.12 Υπουργικής Απόφασης. 

Οι τρόποι για να γίνει αυτό είναι γνωστοί στο Υπουργείο Υγείας και είναι οι εξής:

  1. Μέθοδος της διπλής τιμής: Με τον τρόπο αυτό τα παλιά αποθέματα πωλούνται με την πάγια τιμή και ότι αγοράζεται μετά τις 9/4/12, με την νέα τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να δεχθούμε μία περίοδο τριών μηνών μέσα στην οποία θα διατίθεται το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων μας και η ζημία που θα παθαίναμε από τα αδιάθετα φάρμακα θα ήταν σχετικά μικρή και θα μπορούσαμε να την απορροφήσουμε. Ο τρόπος αυτός είναι ο πλέον δίκαιος και προτιμητέος από εμάς και επί πλέον έχει εφαρμοστεί κατά το παρελθόν με μεγάλη επιτυχία επί Υπουργίας του κ. Χρυσοχοϊδη.
  2. Να ισχύσουν οι νέες τιμές για τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία 45 ημέρες μετά τις 9/4/12, που θα ισχύουν για την φαρμακοβιομηχανία. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει συμψηφισμός της ζημίας που θα υποστούμε από τα αδιάθετα φάρμακα με τα κέρδη που θα προκύψουν από την αγορά των νέων με τις μειωμένες τιμές κατά την συγκεκριμένη περίοδο και έτσι θα μειωθούν σημαντικά οι ζημιές που θα υποστούμε. Ο τρόπος αυτός εφαρμόστηκε στην προηγούμενη μείωση τιμών από τον κ. Λοβέρδο, όπου μας εδόθη παράταση, η οποία βέβαια ήταν ανεπαρκής.
  3. Ο τρίτος τρόπος είναι το βράδυ της Κυριακής της 15ης Απριλίου 2012 οι φαρμακαποθήκες να προβούμε σε απογραφή των αδιάθετων φαρμάκων που έχουμε αγοράσει με παλιές τιμές, να υπολογίσουμε την ζημία που θα υποστούμε και να μας δοθεί η δυνατότητα ή να επιστρέψουμε τα εν λόγω φάρμακα στους προμηθευτές μας προκειμένου να μας τα πιστώσουν σε τιμές κτήσεως ή το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών να μας καταβάλει το κόστος της ζημίας. 

Σε περίπτωση που δεν έχουμε άμεσα λύση στο συγκεκριμένο οξύτατο για εμάς πρόβλημα, είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε την Κυριακή το βράδυ σε απογραφή αποζημιούμενων εμπορευμάτων μας και να διεκδικήσουμε με ομαδικές αγωγές το ποσό κατά το οποίο ζημιώθηκε η περιουσία μας, τόσο από την Ελληνική Πολιτεία, όσο και προσωπικά από τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, ο οποίος με την συγκεκριμένη του ενέργεια εν γνώση του, ηθελημένα και από πρόθεση μας ζημίωσε, προκειμένου, τόσο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, όσο και για να αποφύγει τις ενδεχόμενες ευθύνες από την αναποτελεσματικότητα του Υπουργείου του να πάρει έγκαιρα αποφάσεις.