Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αποτελέσματα αξιολόγησης της ποιότητας υπηρεσιών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ


Έρευνα για τη μέτρηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας πραγματοποίησε η Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας του υπουργείου Υγείας με τη συνεργασία Ομάδας Εργασίας για τις διαδικασίες ποιότητας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, η οποία συγκροτήθηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα Υγείας, υποψήφιο βουλευτή με το ΠαΣοΚ στη Β' Περιφέρεια Αθηνών, κ. Ν. Πολύζο.

 

Στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν ασθενείς που νοσηλεύθηκαν ή επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο 2011.

Σε σύνολο 132 νοσοκομείων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα μόνον τα 44, στην πλειονότητά τους τα πιο μεγάλα, με αριθμό κλινών άνω των 400 ατόμων. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το επίπεδο της φροντίδας που παρασχέθηκε στους ασθενείς από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τις εντυπώσεις που σχημάτισαν από τη γενική εξυπηρέτηση και την εικόνα των νοσοκομείων. 

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο διακριτές ομάδες: στους εξωτερικούς (αυτούς δηλαδή που επισκέφθηκαν τα Εξωτερικά Ιατρεία ή τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και στους εσωτερικούς (νοσηλευόμενους). Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 4.648 ερωτηματολόγια νοσηλευομένων και 3.906 εξωτερικών ασθενών. Με άριστα το 10, ο μέσος όρος συνολικής ικανοποίησης των νοσηλευθέντων είναι 7,85 και των εξωτερικών ασθενών 7,94.

Στους εσωτερικούς ασθενείς (νοσηλευθέντες) τις καλύτερες επιδόσεις με συνολική βαθμολογία μεγαλύτερη του 9 συγκέντρωσαν τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», το «Αμαλία Φλέμιγκ», και τα νοσοκομεία Νάουσας Καρπενησίου ενώ τα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Ρόδου σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις με βαθμολογία κάτω του 6.
 
Στους εξωτερικούς ασθενείς τις καλύτερες επιδόσεις με συνολική βαθμολογία μεγαλύτερη του 9 συγκέντρωσαν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το  Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και τα νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμιγκ», «Χατζηκώστα»  , Ιωαννίνων και Ξάνθης. Αντίθετα τα νοσοκομεία Δράμας και Καρδίτσας σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις με βαθμολογία κάτω του 6.