Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αντιδρούν οι γιατροί για τη νέα συνταγογράφηση

Αντιδρούν οι γιατροί για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αντί της εμπορικής επωνυμίας του φαρμάκου. Στο πλαίσιο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΙΣΑ) καλεί τα μέλη του να συνεχίζουν να γράφουν στα συνταγολόγια των ασφαλισμένων το σκεύασμα που κρίνουν ως το καταλληλότερο για τους ασθενείς τους. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες έχουν «κλειδώσει» από την αρμόδια Επιτροπή, μεταξύ των οποίων είναι ευρέως διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για την γαστροπροστασία, αντισταμινικά και αντιμυκητιασικά. 

Έτσι από σήμερα και σταδιακά οι γιατροί (νοσοκομειακοί και συμβεβλημένοι στα ασφαλιστικά ταμεία) καλούνται να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας. Εν συνεχεία και σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το σκεύασμα με την χαμηλότερη τιμή.
 
Σε αυτή τη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται φάρμακα κρίσιμα για την ρύθμιση των χρονίως πασχόντων αλλά ούτε και σκευάσματα που χορηγούνται σε βαριά ασθενείς. Αυτό ήταν άλλωστε και το βασικότερο κριτήριο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Ανήκουν ωστόσο, στις 100 πρώτες σε εξωνοσοκομειακή δαπάνη δραστικές ουσίες, σε μία ακόμη προσπάθεια συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Βασική προϋπόθεση πάντως για να επιτευχθεί ο γενικότερος στόχος προώθησης των γενοσήμων είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθολική και πιστή εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η καθιέρωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. 

Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί κάνουν λόγο σε ανακοίνωση τους για «πρόχειρα μέτρα» ενώ ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του – εκτός από το να υποδεικνύουν στην συνταγή το φάρμακο που εκτιμούν ως το καταλληλότερο – να γράφουν με ερυθρό στυλό τη φράση: «αλλαγή της ιατρικής συνταγήςεπισύρει ποινικές ευθύνες». 

Στο μεταξύ, με μηνύσεις απειλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας και το Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργο Προβόπουλο για την περικοπή των αποθεματικών των νοσοκομείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, το ποσό που «κουρεύτηκε» αγγίζει τα 53 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προωθείται ειδική ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για την επιστροφή των χρημάτων στους λογαριασμούς των νοσοκομείων.