Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

H έκθεση του επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε., Horst Reichenbach για την υγεία.


Ομάδα δράσης για την Ελλάδα
Δεύτερη τριμηνιαία έκθεση

(Μάρτιος 2012)




3.4. Δημόσια υγεία

Κύριες εξελίξεις:

Όπως στα περισσότερα Κράτη Μέλη της ΕΕ, υψηλό ποσοστό δημοσίων δαπανών διατίθεται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του ελληνικού συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να βελτιωθεί. Η μεταρρύθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι αποφασιστικής σημασίας, τόσο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και για την κοινωνική πρόνοια.

Η Ελλάδα ζήτησε τεχνική βοήθεια για την αποτελεσματική τιμολόγηση των φαρμάκων, την ορθή λογιστική και παρακολούθηση των δαπανών (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), τη δημιουργία του ενοποιημένου ταμείου ασθενείας, τον εκσυγχρονισμό των δημσίων συμβάσεων, της τιμολόγησης και της διοίκησης, και τη συγκέντρωση και εξειδίκευση των νοσοκομείων και υπηρεσιών του ΕΣΥ, εξασφαλίζοντας συγχρόνως την κινητικότητα του προσωπικού.

Προετοιμάζεται τεχνική βοήθεια για τη στήριξη της δημιουργίας μιας υπηρεσίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για τη δημιουργία του ενοποιημένου ταμείου ασθενείας και για την εφαρμογή της πολιτικής τιμολόγησης των φαρμάκων που συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης.

Δεδομένου του υψηλού ποσοστού των δημοσίων δαπανών που διατίθενται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (το 6% περίπου του συνολικού ΑΕΠ, και πάνω από το 11% του συνόλου των δημοσίων δαπανών το 2009), η μεταρρύθμιση στον τομέα αυτόν θεωρείται βασική συνιστώσα των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας. Η Ελλάδα ζήτησε τεχνική βοήθεια για την αποτελεσματική τιμολόγηση των φαρμάκων, την ορθή λογιστική και παρακολούθηση των δαπανών (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), τη δημιουργία του ολοκληρωμένου ταμείου ασθενείας, τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων συμβάσεων, της τιμολόγησης και της διοίκησης, και τη συγκέντρωση και εξειδίκευση των νοσοκομείων και υπηρεσιών του ΕΣΥ, εξασφαλίζοντας συγχρόνως την κινητικότητα του προσωπικού.

Τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκαν ορισμένα βήματα, όπως η κατάρτιση θετικού καταλόγου φαρμακευτικών προϊόντων για τιμολόγηση και επιστροφή, η συγχώνευση τεσσάρων ταμείων ασθενείας σε ένα ενιαίο ταμείο (τον ΕΟΠΥΥ), και η αναθεώρηση u964 των αρχών που διέπουν την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Με αυτές τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, η ελληνική διοίκηση απέδειξε την πρόθεσή της να βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας, διατηρώντας συγχρόνως την πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η TFGR συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να στηρίξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις με τη βοήθεια 30 ενδιαφερομένων Κρατών Μελών. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα σε τρεις κύριους πυλώνες:

  • Υπεύθυνη κατανάλωση ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και προϊόντων: η υπερκατανάλωση ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και προϊόντων είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, όπως δείχνουν για παράδειγμα τα στοιχεία σχετικά με την κατά κεφαλή κατανάλωση αντιβιοτικών και τον κατά κεφαλή αριθμό γιατρών (τουλάχιστον διπλάσια από την υπόλοιπη ΕΕ). Το γεγονός αυτό συνεπάγεται κινδύνους για τους ασθενείς και σπατάλη δημόσιων πόρων. Η θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου και αποτελεί σίγουρα προτεραιότητα για την τεχνική βοήθεια κατά τους επόμενους μήνες. Η Σουηδία έχει προσφερθεί να παράσχει ενεργό στήριξη. Η TFGR θα συνδράμει στην εφαρμογή της υποχρέωσης που επιβλήθηκε πρόσφατα στα φαρμακεία να καταγράφουν ηλεκτρονικά όλες τις συνταγές.
  • Τιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων: οι δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα εκτινάχθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η TFGR θα στηρίξει την ελληνική διοίκηση ώστε να δημιουργήσει ένα σύστημα συνεκτικής τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων βάσει των δεσμεύσεων που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεννόησης, συμπεριλαμβανομένων, αφενός, συγκριτικής αξιολόγησης των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων έναντι των αντίστοιχων τιμών στα τρία Κράτη Μέλη με τις χαμηλότερες τιμές και, αφετέρου, της αύξησης του μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων.
  • Κατάσταση στον χώρο της υγείας: η TFGR θα βοηθήσει στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αξιοποιώντας τη διμερή συνεργασία της με την Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των νοσοκομείων, και σε συνέχεια της υπογραφής επιστολής προθέσεων μεταξύ u964 των ελληνικών και των γερμανικών αρχών τον Φεβρουάριο του 2012, η Γερμανία συμφώνησε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα τεχνικής βοήθειας. Επιπλέον, θα προταθούν οριζόντια μέτρα ώστε να ληφθεί υπόψη η συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη της πολιτικής, η χρήση της «ηλεκτρονικής Υγείας» και ο προσδιορισμός των κατάλληλων δεδομένων και δεικτών.