Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ποια είναι η Ελληνίδα «έμπιστη» του Χορστ Ράιχενμπαχ με αρμοδιότητα την υγεία



«Μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το ΕΣΥ;»: το ερώτημα που τέθηκε την περασμένη Τρίτη στη διάρκεια ενός σημαντικού συνεδρίου για την Υγεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ρητορικό, εάν δεν το είχε υποβάλλει η κυρία Ζορζέτα Λάλη, η Ελληνίδα εκπρόσωπος του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και της Task Force, της περίφημης Ομάδας Δράσης, στη χώρα μας, αλλά και η μοναδική Ελληνίδα διευθύντρια της Κομισιόν.

Έπειτα από 30ετή θητεία στις Βρυξέλλες σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς όπως βιομηχανία, ενέργεια, ναυτιλία, η κυρία Λάλη, βουτά στα βαθιά και θολά νερά της ελληνικής διοίκησης, αρχής γενομένης από το ΕΣΥ, αποφασισμένη να αναδείξει το διαφορετικό πρόσωπο της πατρίδας της.

Τα ταχύρρυθμα «σεμινάρια» που διοργάνωσε - υλοποιούνται αυτό το διάστημα- για στελέχη του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥ, με «διδάσκοντες» Γάλλους και Γερμανούς τεχνοκράτες επάνω σε κρίσιμα θέματα του συστήματος δημόσιας υγείας, όπως η χορήγηση γενοσήμων, οι διαπραγματεύσεις με τους φαρμακοβιομήχανους, ο καθορισμός των τιμών των φαρμάκων κα, και τα οποία διεξάγονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της ιδιαιτέρας της, αποτελούν το πρώτο δείγμα γραφής της Ελληνίδας κοινοτικής αξιωματούχου. 

 Το επόμενο μεγάλο «πακέτο» σεμιναρίων που έχει οργανώσει η κυρία Λάλη αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων. Αυτή τη φορά στα θρανία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στον Ταύρο –όπου γίνονται τα σεμινάρια- θα καθίσουν διοικητικά στελέχη του ΕΣΥ μαζί με Σουηδούς τεχνοκράτες που θα κληθούν να μεταλαμπαδεύσουν στους Έλληνες την τεχνογνωσία τους για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 

Ποια είναι η κυρία Ζωρζέτα Λάλη

Η κυρία Ζωρζέτα Λάλη συμπληρώνει εφέτος 31 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή –όσα και η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μοναδική Ελληνίδα με τον ανώτερο βαθμό, δηλαδή διευθύντρια, στην Κομισιόν. Κατά τη θητεία της στις Βρυξέλλες βίωσε τις μεγάλες στιγμές της πορείας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η πρώτη οκταετία ήταν περίοδος προσαρμογής για την καταρτισμένη Ελληνίδα νομικό. Το 1989 εντάσσεται στο γραφείο της τότε επιτρόπου κυρίας Βάσως Παπανδρέου. Για τέσσερα χρόνια χειρίζεται θέματα εργατικά και νομικά, καθώς και τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τον προάγγελο της ΟΝΕ. 

Η επιστροφή της κυρίας Παπανδρέου στην Ελλάδα χωρίζει μεν δυο καλές συνεργάτιδες και φίλες, αλλά αποδεικνύεται και πολύ χρήσιμη για την ανέλιξη της κυρίας Λαλή, που εργαζόμενη στους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, εμπλουτίζει το βιογραφικό της στην Κομισιόν. Το 2001 οι δύο συνεργάτιδες συναντιούνται ξανά όταν η κυρία Παπανδρέου ως υπουργός Περιβάλλοντος ζητεί από την κυρία Λάλη να αναλάβει το Κτηματολόγιο. Το 2004 –παρότι ο διάδοχος της κυρίας Παπανδρέου, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς λέγεται ότι της προτείνει να μείνει στην θέση της- επιστρέφει στις Βρυξέλλες. 

Τον Σεπτέμβριο του 2011 αποδεχόμενη την πρόταση του κ. Ράιχενμπαχ να έλθει στην πατρίδα της ως εκπρόσωπος της Task Force, δεν άφησε μόνο την διεύθυνση Ενέργειας όπου είχε πρόσφατα τοποθετηθεί αλλά και τις πιο μικρές… μεγάλες «αδυναμίες» της στις Βρυξέλλες, τα δύο εγγόνια της. Προσπαθεί να τα επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί, αλλά δεν είναι εύκολο στην παρούσα φάση, καθώς αναμετράται με τον εαυτό της και τα πιστεύω της: θεωρεί προσωπικό της στοίχημα να αποδείξει στους Ευρωπαίους όχι μόνο ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει αλλά και ότι η ΕΕ μπορεί να έχει αλληλεγγύη.

Προς υπογραφή μίνι – μνημονίου για την υγεία 

Αποφασισμένη να συνεχίσει την επιτυχή θητεία της, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται από το 1981, και στην Αθήνα όπου εδρεύει η Ομάδα Δράσης, η κυρία Λάλη φιλοδοξεί να υπογραφεί ένα μίνι –μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας, Σουηδίας και Ομάδας Δράσης με βάση το οποίο θα πορευτεί η χώρα στον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Δεδομένου ότι η θεωρούμενη και ως… υπαρχηγός του κ. Ράιχενμπαχ είναι από τα λίγα κοινοτικά στελέχη που έχει βιώσει τι σημαίνει ελληνική δημόσια διοίκηση –ήταν διευθύνων σύμβουλος στο Κτηματολόγιο κατά το διάστημα 2000 -2004- και γνωρίζει τόσο τις δυνατότητες όσο και τα προβλήματά της, η υπογραφή και κυρίως, η εφαρμογή του μνημονίου θεωρείται από πολλούς βέβαιη. 

 Πηγές του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η παρουσία της κυρίας Λάλη τους τελευταίους επτά μήνες στην Ελλάδα, έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ελλήνων με τους ευρωπαίους τεχνοκράτες, ιδίως τους Γερμανούς. Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ, δηλαδή ο επίσημος «τιμοκατάλογος» της νοσηλείας στο ΕΣΥ) αναμένεται να λειτουργήσουν ως δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών προς τους Έλληνες αλλά και ως δείκτης μέτρησης του έργου της κυρίας Λάλη και της Ομάδας Δράσης. Και τούτο διότι, όταν το περασμένο έτος ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Ράιχενμπαχ βοήθεια για τα ΚΕΝ -καθώς τα γερμανικά ΚΕΝ θεωρούνται τώρα τα καλύτερα στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας- εισέπραξε αρνητική απάντηση, με το αιτιολογικό ότι «τα ΚΕΝ είναι κατάκτηση της γερμανικής δημόσιας διοίκησης». Εάν οι Γερμανοί δεχτούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή των ΚΕΝ στην Ελλάδα, η κατάσταση προοιωνίζεται καλή. Δυσοίωνα θα είναι τα μηνύματα εάν όμως οι Γερμανοί αρνηθούν να συνδράμουν παρότι διαθέτουν τόση τεχνογνωσία για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Πάντως, την περασμένη Τετάρτη ο γερμανός «διδάσκων» στο σεμινάριο ήταν άκρως διαφωτιστικός δίδοντας το Κnow how στους έλληνες αξιωματούχους του ΕΣΥ για το πώς πρέπει να εξασφαλίσουν από τους φαρμακοβιομήχανους εκπτώσεις για τον υπ’ αριθμόν ένα «αγοραστή» φαρμάκων της χώρας, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τους 9,2 εκατ. ασφαλισμένους. Ο γερμανικός ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας πέτυχε μεγάλες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το μυστικό; Όπως είπε ο γερμανός τεχνοκράτης της Ομάδας Ράιχενμπαχ , αυτό έγινε μέσω μιας ειδικής ομάδας ανεξάρτητων οικονομολόγων οι οποίοι αποτέλεσαν τους σκληρούς συνομιλητές των φαρμακευτικών εταιριών, καθώς ζητούσαν εκπτώσεις ανάλογα με τις ποσότητες των παραγγελιών όπως επιβάλλουν οι κανόνες της αγοράς. 

Πηγή: Πρώτο Θέμα| Ρεπορτάζ Παναγιώτα Καρλατήρα