Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Επαναφορά του νομοσχεδίου για τα φαρμακεία

Την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, η οποία είχε καταψηφιστεί πριν από είκοσι ημέρες στη Βουλή, επαναφέρει με διάταξη το υπουργείο Υγείας στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων ΕΣΥ, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει τα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως αυτά αναφέρονται στο νέο μνημόνιο και ολοκληρώνει τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ.
Ειδικότερα, για το ωράριο των φαρμακείων προβλέπει ότι οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον περιφερειάρχη μέχρι την 20ή Μαΐου και την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργούν κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους αντίστοιχα.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρύθμιση με την οποία αυξάνεται το rebate (επιστροφή ποσού επί του τζίρου) των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως και 1,5%, μειώνεται για τους εμπόρους φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης, το ποσοστό μεικτού κέρδους από την πώληση φαρμακευτικών προϊόντων σε 4,9%.
Επίσης, μειώνεται η τιμή των πρωτότυπων εκτός πατέντας και των γενόσημων φαρμάκων κατά 50% και 60% αντίστοιχα της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου και η τιμολόγηση φαρμάκων «περνάει» στον ΕΟΦ. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται συνταγογράφηση με δραστική ουσία (όχι εμπορική ονομασία φαρμάκου), ενώ οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη δραστική ουσία που συνταγογραφείται.