Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Απογευματινά ιατρεία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως κάθε συμβεβλημένος γιατρός θα μπορεί να δέχεται τα απογεύματα στο ιδιωτικό ιατρείο του έως 150 ασφαλισμένους τον μήνα, τους οποίους θα εξετάζει χωρίς να τον πληρώνουν. Το κόστος κάθε απογευματινής επίσκεψης, που ορίστηκε στα 10 ευρώ, θα καταβάλλεται στους γιατρούς από το ενιαίο ταμείο. 

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σύντομα εξάλλου θα αυξηθούν, καθώς στους 11.000 που ήδη έχουν συμβάσεις, θα προστεθούν ακόμα 5.500, ως επί το πλείστον νέοι, σύμφωνα με το υπουργείο.
Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εγκρίθηκε η υπογραφή των νέων συμβάσεων, ενώ έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη θέσεων παιδιάτρων και παθολόγων στην περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η βελτίωση του κανονισμού παροχών έχει προχωρήσει και ήδη έχει ενταχθεί η χορήγηση ταινιών μετρήσεως σακχάρου χωρίς συμμετοχή, η χορήγηση συμπληρωμάτων σε ογκολογικούς ασθενείς με προβλήματα θρέψης και η έγκριση θεραπειών, όπως η λογοθεραπεία, για άτομα με ειδικές ανάγκες και μετά την ηλικία των 14 ετών. 

Ο υπουργός είπε ακόμα πως καλούνται για εξηγήσεις 11 γιατροί απ’ όλη την χώρα, οι οποίοι υπερέβησαν τις 500 συνταγές σε έναν μήνα και ο αριθμός των ασθενών δεν συνάδει με τα χορηγούμενα σκευάσματα. Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων της συνταγογράφησης, εξάλλου, θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες ο κώδικας των κανόνων συνταγογράφησης, με βάση τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν οι γιατροί. 

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός έκανε λόγο για απόπειρα εντυπωσιασμού εκ μέρους των γιατρών που αντιδρούν στην επέκταση της χρήσης γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων. Όπως είπε, τα γενόσημα χρησιμοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες – όπως και η Ελλάδα - θέτουν στόχο για αύξηση της χρήσης τους. Για τη Γερμανία λ.χ. ο στόχος είναι να φτάσουν στο 50% των χορηγούμενων σκευασμάτων, ενώ για τη Βρετανία το 80%.

Από την πλευρά του, όμως, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης κατήγγειλε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στη χώρα μας, με συνέπεια να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ αντιθέτως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου χρησιμοποιούνται γενόσημα, γίνεται πολύ αυστηρός έλεγχος των σκευασμάτων αυτών.