Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αλλαγές στην τιμολόγηση, στη συνταγογράφηση και στην αποζημίωση των φαρμάκων


Στόχος η εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το τρέχον έτος,  για τον τομέα του φαρμάκου.  Εντός του πρώτου τριμήνου του 2012 θα αναθεωρηθεί το σύστημα των συμμετοχών των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων. Απαλλαγή από τη συμμετοχή θα έχουν πάσχοντες για περιορισμένο αριθμό φαρμάκων τα οποία σχετίζονται με συγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές. Αυτό αφορά κυρίως ορισμένους χρονίως πάσχοντες οι οποίοι ως τώρα είχαν μηδενική συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα τα οποία ελάμβαναν. Από τούδε και στο εξής οι εν λόγω πάσχοντες θα έχουν μηδενική συμμετοχή μόνο σε ορισμένα φάρμακα που σχετίζονται άμεσα με τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Το ίδιο διάστημα θα εφαρμοστεί ένας αυτόματος μηχανισμός έμμεσης επανείσπραξης (τριμηνιαίο rebate) επί του κύκλου εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών, ο οποίος εγγυάται ότι η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν υπερβαίνει τα όρια του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, επεκτείνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλους τους γιατρούς, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται υποχρεωτική και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον το 90% όλων των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις) τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και στους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα άλλα Ταμεία. 

Συνεχής ή επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση με τους κανόνες για τη συνταγογράφηση οδηγεί στην καταγγελία της σύμβασης μεταξύ γιατρού και ΕΟΠΥΥ. Ο γιατρός χάνει οριστικά το δικαίωμα να συνταγογραφεί στο μέλλον φάρμακα που αποζημιώνονται από το κράτος.
Επίσης:
  • Ορισμένα ακριβά φάρμακα που πωλούνται σήμερα στα φαρμακεία θα διακινούνται στο εξής μόνο στα νοσοκομεία.
  • Προωθείται η χρήση των γενόσημων (αντίγραφων) και φθηνότερων φαρμάκων. Στόχος είναι να αυξηθεί το μερίδιο των γενόσημων φαρμάκων ως 35% του συνολικού όγκου των φαρμάκων που πωλούνται από τα φαρμακεία ως το τέλος του 2012 και ως 60% ως το τέλος του 2013.
  • Τα νέα φάρμακα θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία αν αποζημιώνονται στα 2/3 των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα μπορούν να εξαιρούνται φάρμακα που «δεν είναι αποτελεσματικά ή αποδοτικά από πλευράς κόστους με βάση την εμπειρία άλλων χωρών».
  • Οι γιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν φάρμακα με τη διεθνή επιστημονική ονομασία της δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική.
  • Οι φαρμακοποιοί πρέπει να χορηγούν στους ασφαλισμένους το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.