Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της McKinsey & Company με θέμα «Η Ελλάδα 10 χρόνια μετά». Στην έκθεση αυτή επισημαίνεται ότι η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων θα επιδράσει θετικά στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας βελτιώνοντας τόσο τα έσοδα και άλλους οικονομικούς δείκτες όσο και την εγχώρια επιχειρηματικότητα και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, προκύπτει ότι μόνο από την περαιτέρω διάδοση των γενοσήμων το 2021 αναμένεται ότι η αύξηση στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία θα φτάσει τα 2,1 δισ. ευρώ και θα έχουν δημιουργηθεί 29.000 νέες θέσεις εργασίας. Εκτιμάται δε ότι σε διάστημα μιας δεκαετίας το εμπορικό έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ θα εισρεύσουν στο κρατικό πορτοφόλι μέσω εισφορών και φόρων κεφάλαια της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ίδια έρευνα, η υγεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τομείς της οικονομίας και αντιπροσωπεύει το 9% του ελληνικού ΑΕΠ, περίπου το 3% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και το 3,5% της συνολικής απασχόλησης. Επισημαίνεται δε ότι ο δημόσιος τομέας υγείας μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιτύχει ανάπτυξη και να βελτιώσει τα οικονομικά του μεγέθη εφαρμόζοντας λύσεις όπως η περαιτέρω χρήση των γενοσήμων. Λύση που με τη σειρά της θα δώσει νέα ώθηση στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες (που εξειδικεύονται κυρίως στην παραγωγή generics), οι οποίες έχουν τη δυναμική να συμβάλουν στην αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.
Τέλος, στην ίδια έρευνα τονίζεται ότι οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους στις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσουν το προφίλ του τομέα της οικονομίας που έχει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και προσφέρει νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ο πέμπτος εξαγωγικός τομέας με εξαγωγές ύψους 835 εκατ. ευρώ