Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Νέα μείωση τιμών για τα φάρμακα απαιτεί τώρα η Τρόικα. Διαφωνεί το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ

Σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον τομέα του φαρμάκου με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατομμυρίων ευρώ το 2012.

Κατά τη διάρκεια πολύωρης συνάντησης των δύο πλευρών, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει  η ελληνική πλευρά και πρότειναν την εφαρμογή δραστικότερων λύσεων. Συγκεκριμένα, η Τρόικα  πιέζει για νέα οριζόντια μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 15% και συνταγογράφηση  με βάση τη δραστική ουσία.

Με τις προτάσεις αυτές φαίνεται  να διαφωνούν στελέχη  του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων , καθώς όπως υποστηρίζουν οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά. Παράλληλα, τονίζουν ότι έχουν θέσει ήδη ως στόχο την αύξηση της συνταγογράφησης των επώνυμων γενόσημων φαρμάκων.

Η ελληνική πλευρά στη διάρκεια των συζητήσεων πρότεινε, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των αρμοδίων  του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών για την παροχή μεγαλύτερων εκπτώσεων και μείωση του πλαφόν των γενόσημων και των off patent φαρμάκων στο 50% και στο 60% της τιμής των πρωτοτύπων, αντίστοιχα.

Επίσης, οι αρμόδιοι πληροφόρησαν τους εκπροσώπους της τρόικας ότι έχουν προτείνει τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών κλιμακωτά και την εφαρμογή  θεραπευτικών πρωτοκόλλων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Για το θέμα αυτό μάλιστα,  θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ εντός της εβδομάδας.