Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αρχίζει η καταβολή των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς.

Προς εκτόνωση δείχνει να βαίνει η σύγκρουση κυβέρνησης - φαρμακοποιών σε ότι αφορά τις οφειλές των Ταμείων, μετά από συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με κυβερνητικά στελέχη. Οι δύο πλευρές είχαν χθες συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα εξοφληθεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο τους οφείλει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ενώ η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού, θα γίνει με την καταβολή της πρώτης δόσης της δανειακής σύμβασης και με απώτατο χρονικό σημείο την 30ή Μαρτίου.
Σε ενημέρωσή του προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τους φαρμακοποιούς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει πως στη συνάντηση ικανοποιήθηκε τόσο το κρίσιμο θέμα των άμεσων πληρωμών ΕΟΠΥΥ, καθώς και των οφειλομένων του ΟΠΑΔ.

Πιο αναλυτικά, στο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στους φαρμακοποιούς αναφέρεται πως στη διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη οι παρακάτω διαβεβαιώσεις:
  • Επιβεβαιώθηκε η πληρωμή συνολικά 200.000.000 Ευρώ ΙΚΑ ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ θα γίνει στις την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου. Η επόμενη πληρωμή ορίστηκε για τις 13 Φεβρουαρίου.
  • Ο ΟΓΑ από 1/2/2012 εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ.
  • Ο Υπουργός κ. Κουτρουμάνης η πληρωμή συνταγών μηνός Νοεμβρίου θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.
  • Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση στελεχών του Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Εργασίας με τους Εκπροσώπους της Βιομηχανίας προκειμένου να ανοίξει η πίστωση.
  • Το Υπουργείο Οικονομικών στο επικείμενο Νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες αναλαμβάνει τα χρέη του ΟΠΑΔ και όσα χρέη ενδεχομένως έχει ο ΟΑΕΕ προς τα φαρμακεία.
  • Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:
  • Μέρος των χρεών (περίπου 45 εκατ.) που αντιστοιχεί σε πληρωμή ενός μηνός του ΟΠΑΔ θα πληρωθεί αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου
  • Το υπόλοιπο μέρος θα πληρωθεί με την καταβολή της α΄ δόσης της Δανειακής Σύμβασης και με ανώτατο χρονικό σημείο την 30/3/2012.
  • Δεν θα γίνει εκκαθάριση των συνταγών και έναντι αυτού θα γίνει κράτηση 3,5%.
  • Για την κράτηση θα εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο ώστε να εκπέσει από την Εφορία.
Σε ότι αφορά το θέμα του περιθωρίου κέρδους και των εκπτώσεων προς τα φαρμακεία συμφωνήθηκε να γίνει ειδική συνάντηση εντός του Ιανουαρίου με το Υπουργείο Υγείας.
Χαρακτηρίζοντας θετικές τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου πρότεινε στους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους την άμεση αναστολή των κινητοποιήσεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ώστε για δοθεί χρόνος να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.
Ωστόσο,  σε ό,τι αφορά τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία (ΝΑΤ, Ταμείο Επιστημόνων, Υπαλλήλων Τραπεζών και ΔΕΚΟ) ο πρόεδρος του ΠΦΣ εισηγείται ο κάθε σύλλογος να λάβει τις δικές του αποφάσεις.
Η πρόταση αυτή όμως, σύμφωνα με κύκλους των φαρμακοποιών, αφήνει περιθώρια για συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα και τον Πειραιά καθώς οι φαρμακευτικοί σύλλογοι των περιοχών αυτών παραμένουν αμετακίνητοι στην αρχική απόφασή τους για χορήγηση φαρμάκων μόνο τοις μετρητοίς.