Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Πρώην στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας ο εμπνευστής μιας από τις μεγαλύτερες απάτες στον ιατρικό κλάδο!!!

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ταμπουρωμένος στο σπίτι του στη περιοχή Βαρ της Νότιας Γαλλίας, ο «μυστηριώδης» Jean-Claude Mas, ιδρυτής της περιβόητης Poly Implant Prothese (PIP) και εμπνευστής μιας από της μεγαλύτερες απάτες στον ιατρικό κλάδο, δεν βιάζεται να αποκαλυφθεί. Μπορεί εδώ και δέκα περίπου ημέρες το σκάνδαλο των επικίνδυνων εμφυτευμάτων σιλικόνης να σπέρνει τον πανικό παγκοσμίως, ωστόσο ο 72χρονος διευθυντής της χρεοκοπημένης σήμερα γαλλικής εταιρείας που ήταν κάποτε ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας εμφυτευμάτων σιλικόνης στον κόσμο παραμένει σιωπηλός.


Οι φήμες για το παρελθόν τού Mas και την υποτιθέμενη καριέρα του ως χασάπης να οργιάζουν ενώ η είδηση πως η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 72χρονου για μια υπόθεση «οδήγησης σε κατάσταση μέθης» στην Κόστα Ρίκα έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σε μια προσπάθεια να δώσει ορισμένες απαντήσεις, ο δικηγόρος του Mas, Ιβ Χαντάντ, υποστήριξε πως ο πελάτης του όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί αλλά δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του, καθώς υποβλήθηκε πρόσφατα σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση.


Η προσωπική και επαγγελματική ζωή του Jean-Claude Mas

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο ιδρυτής της PIP, ο οποίος έχει δύο παιδιά εκτός γάμου, δεν υπήρξε ποτέ χασάπης, ενώ η υπόθεση στην Κόστα Ρίκα -χώρα την οποία επισκέπτεται συχνά- αφορά σε ένα τρακάρισμα με λεωφορείο τον Ιούνιο του 2010, ενώ είχε πιει «κάποια ποτηράκια παραπάνω».
Γεννημένος στην Ταρμπ της Νότιας Γαλλίας, ο Jean-Claude Mas σε νεαρή ηλικία είχε αναλάβει χρέη βοηθού στο μπακάλικο της μητέρας του, ενώ τη δεκαετία του '60 - άγνωστο με ποιον τρόπο - βρέθηκε να εργάζεται στην πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb ως αντιπρόσωπος για την προώθηση ιατρικού υλικού.


Τη δεκαετία του '80, ύστερα από 15 χρόνια στη φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσό, και ενώ είχε γνωρίσει τον πλαστικό χειρούργο Ανρί Αριόν (τον πρώτο χειρουργό που έκανε χρήση εμφυτευμάτων στήθους στη Γαλλία), ο Μας προχωράει στην ίδρυση της εταιρείας MAP για την προώθηση εμφυτευμάτων. Αργότερα, με τη βοήθεια ενός άλλου πλαστικού χειρούργου, ιδρύει τη Sima Plast και το 1991 γεννιέται η PIP.

Οι πρώην εργαζόμενοι της PIP χαρακτηρίζουν τον Jean-Claude Mas ως φωνακλά και  αυταρχικό που θεωρούσε πως έχει πάντα δίκιο. Σήμερα δηλώνουν «εξοργισμένοι» γιατί όπως υποστηρίζουν αγνοούσαν την απάτη που είχε στήσει ο Mas. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της PIP

Η PIP από την ίδρυση της είχε εξαγωγικό προσανατολισμό διοχετεύοντας το 80% της παραγωγής της στο εξωτερικό (κυρίως σε Λ. Αμερική και Δ. Ευρώπη). Ωστόσο, έπειτα από μία δεκαετία ομαλής λειτουργίας και ενώ η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ασιατικό ανταγωνισμό και την πτώση του δολαρίου, αρχίζουν τα οικονομικά προβλήματα.

Εκείνη την εποχή ο Mas -του οποίου το παρατσούκλι ήταν «Καθηγητής Νίμπους», μια αναφορά σε έναν «τρελό επιστήμονα» που πρωταγωνιστεί σε γνωστό κόμικς - έχει μια «φαεινή» ιδέα: Η εταιρεία του θα παράγει στις εγκαταστάσεις της στο Σεν Σιρ Μερ φτηνά εμφυτεύματα βιομηχανικής σιλικόνης, τα οποία θα προωθεί στους πελάτες της σε χαμηλή τιμή (8 ευρώ τα 200 κιλά) ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να πουλάει εγκεκριμένα εμφυτεύματα σε εύπορους πελάτες στην τιμή των 50 ευρώ τα 200 κιλά. Το «κόλπο γκρόσο» αναμενόταν να αποφέρει επιπλέον κέρδη έως και ένα εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ολα κυλούσαν ρολόι και οι προσωπικές αποδοχές του Μας εκτοξεύτηκαν στα 340.000 ευρώ ετησίως... μέχρι τον Μάρτη του 2010, όταν η Γαλλική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας ανακάλυψε την κομπίνα βάζοντας λουκέτο στην εταιρεία. Συγκεκριμένα, Η PIP έβαλε πέρυσι λουκέτο όταν αποκαλύφθηκε πως τα εμφυτεύματά της ήταν εξαιρετικά φθηνά εξαιτίας της χρήσης βιομηχανικής και όχι ιατρικής σιλικόνης. Όπως τονίζουν οι ιατροί, τα εμφυτεύματα PIP (τα οποία είχαν απαγορευτεί στις ΗΠΑ από το 2001) εμφανίζουν διαρροές και ρήξεις σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που παρατηρείται σε άλλα εμφυτεύματα.

Ωστόσο, παρά την εμφάνιση οκτώ περιπτώσεων καρκίνου σε γυναίκες με τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα (μία εκ των οποίων απεβίωσε), οι ειδικοί επιμένουν πως δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεδειγμένη συσχέτιση ανάμεσα στη σιλικόνη και την εμφάνιση της νόσου. Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη τονίζοντας πως τα εμφυτεύματα της PIP θα πρέπει μεν να αφαιρεθούν προληπτικά, αλλά αυτό είναι κάτι που «δεν επείγει». Το σκάνδαλο όμως με τα επικίνδυνα εμφυτεύματα σιλικόνης έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Τα υπουργεία Υγείας σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται σε συναγερμό για να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες πανικόβλητες γυναίκες που αριθμός τους μπορεί να είναι ακόμα και 500.000.

(Για την παραπάνω ανάρτηση αντλήθηκαν στοιχεία από σχετικό ρεπορτάζ της Μελίνας Χαριτάτου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»).