Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Σε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία απόκτησης ιατρικής ειδικότητες προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Με πανελλαδικές εξετάσεις η κατάταξη των αποφοίτων της Ιατρικής.


Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος αναμένεται να καταθέσει τον ερχόμενο μήνα νομοσχέδιο, με το οποίο θα εισάγεται ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων για ένταξη των αποφοίτων της Ιατρικής σε εκπαιδευτική μονάδα. Ο διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου.  

Η επετηρίδα προοδευτικά καταργείται, ενώ εισάγονται και κριτήρια για "παραγωγή" γιατρών με βάση τις εθνικές ανάγκες. Προτεραιότητα δίνεται στις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Ιατροδικαστικής, Ιατρικής Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής, Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Παθολογίας - Ογκολογίας και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η απονομή ειδικότητας κατά τη φοίτηση και ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) σχετική γνωμοδότηση. Ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ, υπό τον αντιπρόεδρό του κ. Γιάννη Δατσέρη, του έχει ήδη παραδώσει πρόταση για τις ιατρικές ειδικότητες.

Στοιχεία της πρότασης αναμένεται να συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, αλλά οι όποιες αλλαγές θα γίνουν κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο υπουργός θεωρεί την παρέμβαση επιβεβλημένη, αλλά θέλει να τη συζητήσει διεξοδικά με τους εκπροσώπους των ιατρικών σχολών και των φοιτητών.

Το σύστημα που εξετάζεται είναι αρχικά μεικτό. Σε πρώτη φάση το 50% των εισακτέων στα εκπαιδευτικά κέντρα θα προέρχονται από την επετηρίδα και το 50% από πανελλαδικές εξετάσεις. Η αναλογία θα μετατρέπεται σταθερά υπέρ των εξετάσεων, οι οποίες θα επικρατήσουν πλήρως.