Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Σκοτώνονται Σαλμάς - Τούντας, μένουν χωρίς φάρμακα οι ασθενείς



Ελευθεροτυπία | Δήμητρα Ευθυμιάδου


Βγήκαν για τα καλά τα μαχαίρια στην Υγεία, με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τις νέες τιμές που προκαλούν πια σοβαρά προβλήματα στη δημόσια Υγεία. Οι ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανείς, ενώ αρχίζουν σταδιακά να εξαφανίζονται από την αγορά και σοβαρά φαρμακευτικά σκευάσματα που απευθύνονται σε βαριά νοσήματα. Αιτία, οι λανθασμένες τιμές που έχουν δοθεί με την υπογραφή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά. 


Όμως η αναταραχή αυτή στο χώρο του φαρμάκου, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή βαριά πασχόντων, έχει φουντώσει την κόντρα μεταξύ του Μ. Σαλμά και του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Γιάννη Τούντα. Και αυτό διότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν διστάζει να επιρρίπτει ευθύνες στον ΕΟΦ για τις καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων, αλλά και για τα λάθη που έχουν καταγραφεί, με συνέπεια φαρμακευτικές εταιρείες να αποσύρουν σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά. 


Ο πρόεδρος του ΕΟΦ πέρασε χθες στην αντεπίθεση, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του προϊσταμένου του, κ. Σαλμά. Μιλώντας στο συνέδριο για τα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα) του Pharma and health Business, μίλησε ουσιαστικά για λανθασμένες επιλογές στην πολιτική φαρμάκου ενώ αποκάλυψε και τον αριθμό των σκευασμάτων που αποσύρθηκαν από την Ελλάδα αλλά και όσα θα εξαφανιστούν το επόμενο διάστημα. 


25 αιτήσεις
 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ.Τούντα, οι αιτήσεις για απόσυρση φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 ήταν 223, αλλά τελικά αποσύρθηκαν 203. Από αυτά τα 25 ήταν αναντικατάστατα, ενώ για 3-4 δημιουργήθηκε θεραπευτικό πρόβλημα για ασθενείς, γι' αυτό εισήχθησαν μέσω του ΙΦΕΤ. Να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ γίνονται συνήθως σε τριπλάσιες τιμές. 


Πάντως, 99 φάρμακα βγήκαν από την ελληνική αγορά το 2011, ενώ το ανησυχητικό είναι ότι ήδη μέσα σε μόλις δύο μήνες του 2013 κατατέθηκαν 25 αιτήσεις για απόσυρση φαρμάκων. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι διεθνής φαρμακευτική εταιρεία, που διαθέτει στην ελληνική αγορά δύο αναντικατάστατα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, αποχωρεί, και τα εν λόγω σκευάσματα θα πρέπει να εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ, με πολλαπλάσιο κόστος. 


Ο πρόεδρος του ΕΟΦ αναφέρθηκε όμως και στη γενικότερη, λανθασμένη πολιτική στο φάρμακο λέγοντας: «Ναι μεν έχουμε ρίξει το βάρος στη μείωση των τιμών, αλλά έχουμε πολλές παρενέργειες γιατί η μείωση αυτή έχει επιτευχθεί με προβληματικό σύστημα τιμολόγησης το οποίο έχει στρεβλώσεις και στο οποίο βγαίνει νέο δελτίο τιμών κάθε τρεις μήνες». Μάλιστα ο κ.Τούντας συμπλήρωσε: «Το σύστημα από τη συγκεκριμένη διαδικασία παράγει λάθη, ελλείψεις και αποσύρσεις, προκαλώντας προβλήματα βιωσιμότητας σε φάρμακα και επιχειρήσεις». 
 
Γι' αυτό ενδεχομένως να φουντώνουν τα τελευταία 24ωρα τα σενάρια περί «ανασχηματισμού του κ. Τούντα, παρ' ότι η θητεία του προέδρου του ΕΟΦ ανανεώθηκε μόλις πριν από λίγο καιρό».

Στο μεταξύ «καμπανάκια» για τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης φαρμακευτικής πολιτικής στη φαρμακοβιομηχανία έκρουσαν και οι επικεφαλής του φαρμακευτικού κλάδου στο ίδιο συνέδριο για τα γενόσημα. 


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνο Φρουζή, ο κλάδος χρειάζεται κίνητρα για να διατηρήσει τις επενδύσεις και την απασχόληση, καθώς υπάρχουν εταιρείες που ήδη αποσύρονται από την αγορά και οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι εύκολα αναστρέψιμες. 


Κίνδυνος
 

Ο κ. Φρουζής τόνισε ότι, ενώ η πολιτεία ευαγγελίζεται στις δηλώσεις της την αξία που θα έχουν τα γενόσημα για τον περιορισμό της δαπάνης, εδώ και 28 μήνες δεν έχει τιμολογήσει ούτε ένα νέο γενόσημο και ούτε φυσικά καινοτόμο φάρμακο!


Για επικίνδυνες ελλείψεις φαρμάκων έκανε λόγο ο Θεόδωρος Κωλέττης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν μπορούμε να συνδέσουμε φαρμακευτική πολιτική με μόνο πυλώνα την περιστολή της δαπάνης επιβαρύνοντας τους ασθενείς μέσω υψηλής συνασφάλισης, προκαλώντας επικίνδυνες ελλείψεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία». 


Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή δώστε την παραγγελία σας τώρα…