Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού
του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική
δαπάνη και τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική
δαπάνη) για το έτος 2016, φέρνει νέα σχετική υπουργική απόφαση. Επίσης, σε
διαφορετική υπουργική απόφαση καθορίζεται ο τρόπος τιμολόγησης των γενοσήμων
φαρμάκων.
Αναφορικά με το clawback, η νέα Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) ορίζει ότι «η συνολική δαπάνη υπολογίζεται από τις νοσοκομειακές τιμές των σκευασμάτων μετά την αφαίρεση κάθε νομοθετημένης έκπτωσης και επιστροφής (rebates)».
Επιπλέον, όπως αναφέρει η ΥΑ, το ποσό που θα προκύψει από το clawback ανά
φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας, αφαιρούμενης κάθε συμφωνηθείσας
έκπτωσης που έχει κάνει εντός του εξαμήνου, καταβάλλεται ή συμψηφίζεται από το
υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια
φαρμακευτικών προϊόντων. Αναφορικά με το clawback, η νέα Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) ορίζει ότι «η συνολική δαπάνη υπολογίζεται από τις νοσοκομειακές τιμές των σκευασμάτων μετά την αφαίρεση κάθε νομοθετημένης έκπτωσης και επιστροφής (rebates)».
«Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ύπαρξη κινήτρου για εκπτώσεις προς τα νοσοκομεία, ο δικαιότερος δυνατός χαρακτήρας του μέτρου και παράλληλα η ομαλή ροή στην προμήθεια των νοσοκομείων με φαρμακευτικά σκευάσματα» υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο υποστηρίζει ότι η νέα ΥΑ για το clawback είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έχει εκφράσει την ανησυχία του για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Συγκεκριμένα σε επιστολή του ο ΣΦΕΕ προς το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι, όσο βαίνει μειούμενη η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και αυξάνονται τα ποσά των clawback και rebates, ο κλάδος του φαρμάκου καταλήγει ουσιαστικά να διαθέτει 1 στα 3 αποζημιούμενα φάρμακα δωρεάν. Αυτό σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ επισύρει τον κίνδυνο οι εταιρείες του φαρμάκου να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, και να είναι ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων φαρμάκων και αποεπενδύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των θέσεων απασχόλησης.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας απαντά ότι πρόθεσή του είναι να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης προκειμένου να ελεγχθεί η ζήτηση και ο ομαλός εφοδιασμός των νοσοκομείων με φάρμακα, να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα ανελαστικής ζήτησης (π.χ. αντιρετροϊκά, αντιαιμορροφυλικά, «ορφανά» ή σε ειδικές θεραπείες (κακοήθειες, αυτοάνοσα κλπ).
Όριο πτώσης στις τιμές των γενοσήμων
Παράλληλα με ξεχωριστή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων», ορίζεται στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων, ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλέπεται ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου.
Η απόφαση αυτή επιτρέπει στον ΕΟΦ να προχωρήσει στη διαμόρφωση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου.
«Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε στο νέο δελτίο τιμών, η αναμενόμενη μείωση τιμής να έχει ανώτατο όριο και να είναι διαχειρίσιμη, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή και τις θέσεις εργασίας, διευκολύνοντας τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και αποτρέποντας το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα» εξηγεί το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, κύκλοι των φαρμακευτικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, που παράγουν και διανέμουν κυρίως γενόσημα και off patent φάρμακα σχολιάζουν ότι, είναι μεν θετική εξέλιξη το όριο στην πτώση της τιμής αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της αύξησης του όγκου των πωλήσεων των συγκεκριμένων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Να σημειωθεί ότι, από το 2009 έως το 2014 οι τιμές των γενοσήμων έχουν μειωθεί κατά 62% στην Ελλάδα, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο τους αλλά και να συγκρατηθεί η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη. Όμως, σήμερα ο όγκος των γενοσήμων στην ελληνική αγορά δεν ξεπερνά το 24%, ενώ όπως λένε κύκλοι της ΠΕΦ λόγω του «κλειστού» προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν προκύπτει δημοσιονομικό όφελος και εξοικονόμηση για τα ασφαλιστικά Ταμεία.