Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τι λέει ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζής για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη φαρμακευτική αγορά



Συνέντευξη στην Ανθή Αγγελοπούλου | sofokleousin.gr 

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Novartis Hellas και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο άνθρωπος που ανακηρύχθηκε από την ΕΕΔΕ Manager of the Year 2012, μιλά στο sofokleousin.gr για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη φαρμακευτική αγορά σήμερα ενώ, αναλύει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η χώρα μας να βγει από το «δαίδαλο» της οικονομικής κρίσης.


Η εφαρμογή των πιεστικών μέτρων του μνημονίου έχει ως αποτέλεσμα την δυσπιστία των ελλήνων πολιτών απέναντι στην Κυβερνητική Πολιτική γεγονός που προκαλεί πολιτικούς τριγμούς αλλά και την αμφιβολία των διεθνών αγορών ως προς τη χώρα και την επιτυχία του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πως βλέπετε να αντιδρούν οι αγορές σε σχέση με την Ελλάδα;

Αυτό το οποίο ζητούν οι ξένοι επενδυτές αλλά και οι εκπρόσωποι των  αγορών αν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε έτσι, είναι ένα όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμο περιβάλλον. Δυστυχώς αυτό δεν έχει επιτευχθεί στην χώρα και γι αυτό φυσικά ευθύνεται και ο τρόπος που λαμβάνονται και τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι αγορές θέλουν η Ελλάδα να βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση και υπό καθεστώς κάποιων μνημονιακών υποχρεώσεων, όμως ήδη τα νοικοκυριά έχουν πιεστεί τραγικά ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν, όπως και οι επιχειρήσεις. Όλο αυτό σε συνδυασμό με την ευαίσθητη πλειοψηφία του Κυβερνητικού Συνασπισμού, προκαλεί δυσπιστία στις αγορές κεφαλαίου για την Ελλάδα, οι οποίες για να είμαστε και ειλικρινείς δεν είναι και αθώες όσον αφορά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων. Μια πορεία που φυσικά επηρεάζει και τις συνθήκες με βάση τις οποίες η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.
Την ίδια στιγμή στον τομέα των επενδύσεων, η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να αποκαταστήσει τη φερεγγυότητα και προβλεψιμότητα την οποία θέλουν να διαπιστώσουν οι ξένοι επενδυτές που θα έρθουν με στόχο πιο  μακροπρόθεσμες επενδύσεις και όχι συγκυριακές κερδοσκοπικές ίσως τοποθετήσεις. 

Πιστεύετε ότι έχουμε όντως εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, ή θα συνεχίσει η ήδη υπάρχουσα τελμάτωση, η οποία δυστυχώς δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα;

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγούμε από την κρίση και ότι υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης, όπως αυτή αποτυπώνεται και υπολογίζεται στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η Κυβέρνηση μας ενημερώνει για τη θετική μεταβολή του ΑΕΠ το τελευταίο διάστημα, κάτι που και οι ξένοι πιστωτές σίγουρα θεωρούν ως μια αναγκαία αλλά όχι ικανή εξέλιξη.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ελληνικό Φάρμακο: η Λύση για την υγεία, την κοινωνία και την ανάπτυξη



Δέσμευση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για ενέργειες και δράσεις
 κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα

 Ένα «κοινωνικό συμβόλαιο», που θα δεσμεύει την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Θέατρο Badminton, στην οποία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, φορέων και υπηρεσιών του φαρμάκου και της υγείας, καθώς και 2.500 εργαζόμενοι στον κλάδο.

Ο κ. Τρύφων τόνισε συγκεκριμένα:
«Μπορούμε να καλύψουμε αποτελεσματικά το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% των νοσοκομειακών φαρμακευτικών αναγκών. Δεσμευόμαστε τόσο για την επάρκεια όσο και για την ποιότητα της φαρμακευτικής θεραπείας που μπορούμε να προσφέρουμε. Δεσμευόμαστε σε  χαμηλές, αλλά όχι εξοντωτικές τιμές, που συμβάλουν στη μειωμένη συμμετοχή των ασθενών. Ήδη τα Ελληνικά Φάρμακα έχουν τιμές κάτω από το 30% της αρχικής τιμής των πρωτοτύπων.

Δεσμευόμαστε:
  • Να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις.
  • Να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την απασχόληση.
  • Να δώσουμε νέα δυναμική στην έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας το ακαδημαϊκό και  επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
  • Να ενισχύσουμε τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.
Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε στην πράξη τα επόμενα πέντε χρόνια, πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι μοχλός ανάπτυξης, έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά στους εθνικούς στόχους του 2020».

Οι δεσμεύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, είπε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, τελούν υπό την προϋπόθεση, ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου, τις οποίες περιέγραψε αναλυτικά, καθώς το σημερινό πλαίσιο καθηλώνει το Ελληνικό Φάρμακο στο 18% της αγοράς, ενισχύει στην πράξη τα εισαγόμενα φάρμακα και οδηγεί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα rebate και clawback που ανεβάζουν την άμεση και έμμεση φορολόγηση στο 50% της τιμής.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πρόεδρος του ΣΦΕΕ: Στη φόρα τα ονοματεπώνυμα των γιατρών που παίρνουν «δωράκια» από φαρμακευτικές



Στη φόρα θα «βγαίνουν» οι γιατροί που θα παίρνουν «δωράκια» από φαρμακευτικές εταιρείες. Αρχής γενομένης από 1 Γενάρη του 2016 όλα τα ονοματεπώνυμα των γιατρών που ''συναλλάσονται'' με φαρμακευτικές θα είναι στον ΄΄αέρα'' στο site του ΣΦΕΕ. Όπως προανήγγειλε σήμερα από το studio του iatropedia.gr στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διευθύντρια σύνταξης Δήμητρα Ευθυμίαδου από 1 Ιανουαρίου του 2016 με νόμο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα δημοσιοποιούνται όλες οι παροχές και οι συναλλαγές μεταξύ εταιρειών και γιατρών.

Παράλληλα ο κ. Φρουζής ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο για το τιμόνι του ΣΦΕΕ.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις στα φάρμακα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής δήλωσε πως μεγάλη ευθύνη φέρνουν οι παράλληλες εξαγωγές. "Στην Ελλάδα έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη. Όσο και εάν φαίνονται ακριβά. Σήμερα τα πάντα είναι ακριβά σε σχέση με τα εισοδήματα."


Ερωτηθείς για το φαινόμενο να εξαφανίζονται τα φάρμακα από τα ελληνικά ράφια για να πωληθούν ακριβότερα στο εξωτερικό είπε: "Τα φάρμακα εξαφανίζονται προς το εξωτερικό επειδή έχουμε χαμηλές τιμές.

Οι εξαγωγές επιτρέπονται εφόσον υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στη χώρα. Αλλά μάλλον το σύστημα δεν είναι τόσο στεγανό. Δεν ευθυνόμαστε εμείς. Μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τις φαρμακαποθήκες."  

Ωστόσο ο κ. Φρουζής δήλωσε πως οι ελλείψεις όμως στα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι σοβαρότερες στα δημόσια νοσοκομεία.

Για την συμμετοχή στα φάρμακα ο κ. Φρουζής επισήμανε ότι''  είναι δυσβάστακτη  αφού οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα. Σε ξένες χώρες που πληρώνουν 40% έχουν ιδιωτικές ασφάλειες που καλύπτουν τα φάρμακα''.

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμός της νέας χρονιάς ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ δήλωσε πως πρέπει να γίνει με κοινωνικό προφίλ λόγω της κρίσης ενώ η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 2,3 δισ ευρώ.

Για τα ακριβά  φάρμακα η δαπάνη των οποίων φτάνει τα  600 εκ. τάχθηκε υπερ της δημιουργίας μητρώων ασθενών και δεσμευτικών πρωτόκολλων τα οποία θα φρενάρουν την υπερ συνταγογράφηση.


 Δείτε εδώ το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=Wc9Gr2kH7UY

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Lilly καιVianex κατακτούν την Κίνα



Υλοποιείται η συμφωνία παραγωγής βανκομυκίνης στην Ελλάδα για την κάλυψη του 50% της κινεζικής αγοράς.

 

Καρπούς απέδωσε η συμφωνία Farmaserve – Lilly και Vianex για την παραγωγή του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνης της Lilly στη χώρα μας με προορισμό την εξαγωγή στην Κίνα.
Η πρώτη παρτίδα παραδόθηκε ήδη στα γραφεία της Lilly στη Σαγκάη και ως το τέλος του έτους προβλέπεται να εξαχθούν 2 εκ. φιαλίδια. Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση της εξαγώγιμης ποσότητας το 2015 στα 6 εκ. φιαλίδια και το 2016 στα 6,3 εκ. φιαλίδια.

Ήδη η Lilly κατέχει το 40-42% της αγοράς βανκομυκίνης στην Κίνα και με την αύξηση της παραγωγής στη χώρα μας, προσβλέπει στην κάλυψη του 50% του συγκεκριμένου φαρμάκου στην κινεζική αγορά, με ρυθμό αύξησης της τάξης του 10-15% ετησίως. Από τη συμφωνία αυτή, η Βιανέξ θα ενισχύσει τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου 10 εκ. ευρώ ετησίως.
Η ανακοίνωση της παράδοσης της πρώτης παρτίδας αντιβιοτικών στην Κίνα, έγινε χθες Τετάρτη 12 Νοεμβρίου από τις διοικήσεις των δύο εταιριών στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και εκπροσώπων φορέων της φαρμακευτικής αγοράς.

Το γεγονός, που σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής για τη χώρα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, κ. Διονύσης Φιλιώτης, ο αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος Lilly Europe, Australia & Canada, κ. Andrew Hotchkiss, ο γενικός διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, κ. Σπύρος Φιλιώτης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, Δρ. Ευγένιος Καλπύρης και ο αντιπρόεδρος Lilly Finance, Strategy & Business Development China, κ. Richard Jonathan Parsons.


Χαιρετισμό απηύθηναν ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Συνεχίζεται η συρρίκνωση της φαρμακευτικής αγοράς



Σύμφωνα με την εταιρεία IMS Health, μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2014 η συνολική αγορά για τα φάρμακα στο ελληνικό φαρμακείο συρρικνώθηκε από την αρχή της χρονιάς κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο της περασμένης χρονιάς σε αξίες χονδρικής, ενώ σε όγκο (συσκευασίες) κατά 1,2%.

Σε ετήσια κυλιόμενη βάση (από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο φέτος) η συνολική αγορά μειώθηκε κατά 3,3% που σε συνδυασμό με τη αύξηση του όγκου για το τρέχον έτος (3,1%), αποδεικνύει πως η πτώση στους τζίρους των επιχειρήσεων φαρμάκου προέρχεται κυρίως από τις συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών.

Αν από τις μετρήσεις εξαιρεθούν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για σπάνιες και σοβαρές παθήσεις, τα οποία από το 2012 μέχρι και φέτος το καλοκαίρι διανέμονταν απευθείας από το κράτος μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, τότε όπως δείχνουν οι μετρήσεις η πτώση σε αξίες σε επίπεδο κυλιόμενου έτους (Σεπ. 2013 με Αυγ. 2014) περιορίζεται στο 2,9% και αθροιστικά από το 2010 στο 33,8%.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι αθροιστικά από το 2010, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, η αγορά του φαρμάκου έχει απολέσει περίπου το 38,4% σε αξίες χονδρικής και περίπου 11,5% σε όγκο. Όσον αφορά τη διείσδυση των γενοσήμων σε ετήσια κυλιόμενη βάση, αυτή σύμφωνα με την IMS Health ανέρχεται σε 16% σε αξίες και 15% σε όγκο και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με τα περασμένα έτη.

Net earnings of 15 global pharma giants dips by 11% in first 9 months of 2014




The 15 leading international pharmaceutical companies suffered a major setback during the first nine months period ended September 2014 as the pharmaceutical & vaccines sales of companies like GlaxoSmithKline, Pfizer, Sanofi, Eli Lilly and Merck & Co declined significantly. The aggregate net earnings of 15 companies went down by 10.8 per cent to $68.1 billion from $76.4 billion in the corresponding period of last year. Slower growth in R&D outcome, expiration of patent, competition from generics, adverse foreign exchange rates and government policies impacted overall profit growth.

The total revenue of 15 companies, including pharmaceuticals, vaccines, consumer health, diagnostic, animal health and others declined by 1.3 per cent to $375 billion from $380 billion. Their pharmaceutical & vaccines sales declined by 1.8 per cent to $289 billion in the first nine months of 2014 from $294 billion in the similar period of last year. Sales of vaccines improved slightly to $10.8 billion from $10.7 billion.

"Knowledge Management" in the pharmaceutical industry




There are varying definitions of knowledge management and they are explained fully in Goodman and Riddell’s book. Briefly, knowledge management comprises the principles and processes to aid the sharing and leveraging of data to meet business objectives. Successful knowledge management programmes can save time, resources and money. As a data-driven business, knowledge management has always been important for the pharmaceutical industry. This is particularly true today as the pharmaceutical development model evolves. As companies merge or fragment, and as a mobile workforce moves around the industry, maintenance and management of company knowledge bases is critical.
This book examines how knowledge management can enhance research and development and manufacturing activities in the pharmaceutical industry. Goodman and Riddell have extensive experience in supporting pharmaceutical development through information management and bring their expertise to the text. Applying some of the principles of knowledge management to their own book, the authors not only impart their combined knowledge but collect and document the experiences of many interviewees with relevant industry backgrounds. The book is not a “how to” guide because, for a topic as complex as knowledge management, one size does not fit all. However, it does give a clear overview of the theory of knowledge management and provides the reader with the key elements needed to create a culture that supports it.